RSS Dagelijks Woord

  • maandag 21 mei 2018 - Psalmen 107:1-2
    Loof de HEER, want hij is goed, eeuwig duurt zijn trouw.’ Zo spreken zij die door de HEER zijn verlost, die hij verloste uit de greep van de angst. -- Psalmen 107:1-2

Nieuws

Voorjaarsreis SOR Roemenië

Categorieën: Algemeen

Deze keer een verslag van dag tot dag…

Dag 1:
Op woensdag 22 maart hebben we weer een reis naar Roemenië gemaakt voor de stichting S.O.R. Na een vliegreis komen we ‘s avonds om 19.00 uur aan bij ons contactadres in Targu Mures, waar Sophie ons op wacht met een heerlijke maaltijd. Daarna hebben we ons pension opgezocht.

Dag 2:
’s Morgens hebben we eerst zes pakketten met boodschappen opgehaald. Daarna kan ons mooie werk beginnen. Bij het eerste gezin waar wij komen worden we heel hartelijk ontvangen. Mevrouw is gehandicapt, ze heeft twee kleine kinderen en onze hulp is daar zeer welkom.

Daarna zijn we naar een weduwvrouw geweest. Zij heeft een klein pensioen waardoor de hulp zeer welkom is. Je went er nooit aan hoe dankbaar de mensen zijn, je wordt er bijna verlegen van. Daarna hebben we nog vier gezinnen bezocht waar we ook hartelijk worden ontvangen.

Dag 3:
‘s Morgens vroeg hebben we 7 pakketten opgehaald omdat we een lange reis voor de boeg hebben. Deze dag hebben we ook weer veel bijzondere dingen meegemaakt. O.a. in Nasal, waar een echtpaar woont met een kleine boerderij. We worden daar altijd met veel blijdschap ontvangen. De heer des huizes laat ons  vol trots zijn kippen, konijnen en schapen zien. Zijn vrouw, die hartproblemen heeft, gaat gelijk aan de slag om eten voor ons te maken. Het voedselpakket en de jaarlijkse bijdrage wordt ook hier met veel dankbaarheid aanvaard. En zo gaat het de hele dag door.

Dag 4:
Vandaag zijn we bij vijf gezinnen geweest. Allemaal dankbare mensen. Je ziet waar je het voor doet en dat geeft veel voldoening. Wij zijn dan ook zeer dankbaar dat we dit mogen en kunnen doen dankzij de financiële steun van onze sponsoren.

Dag 5:
Vandaag hebben weer veel gezinnen bezocht. We komen o.a. bij een moeder met een dochter met het syndroom van Down. Ze moeten rondkomen van ongeveer 150 euro per maand. En ook bij een gezin; vader, moeder en vier kinderen, waar de moeder borstkanker heeft gehad. Ook hier is de hulp zeer welkom. Voor één van de zonen hebben we ook nog een laptop meegenomen. Hij was helemaal perplex.

Dag 6:
Omdat we twee nieuwe sponsoren hebben kunnen we vandaag twee nieuwe gezinnen bezoeken. Het eerste gezin bestaat uit een moeder met een zoon en dochter. De moeder is al twee keer weduwvrouw en zwak begaafd. De zoon heeft een astmatische aandoening. Ze krijgen veel eenzijdig voedsel en wonen in een krot van een woning. Via ons contactpersoon, Ilona, krijgt dit gezin elke maand een voedselpakket van S.O.R. Je kunt de dankbaarheid van de gezichten aflezen.

Het tweede gezin dat we bezoeken is ook een moeder met een dochter en zoon. De vader is vorig jaar overleden, dus er zijn geen inkomsten meer. De moeder heeft nu een baan gekregen waarmee ze ongeveer 150,- euro per maand verdient. Daar moeten ze van rond komen. Ook hier alleen maar dankbaarheid voor onze hulp.

Dag 7:
We hebben op deze dag vier gezinnen bezocht. En zoals al eerder beschreven, alleen maar dankbaarheid. Verder hebben we ook nog een zigeunerdorp bezocht. Hartverscheurend wat we daar aantroffen. Je kunt zien dat het met de bovenlaag in Roemenië iets beter gaat, maar dat er toch nog veel hulp nodig is in andere lagen van de bevolking.

Voor de gezinnen op het platteland hebben we pakketten meegenomen met 15 verschillende soorten groentezaad. Deze pakketten zijn enorm gewild, want met deze groentezaden kan een gezin zichzelf zelfstandig voorzien van gezonde voeding; de gemiddelde opbrengst is voldoende voor een groot gezin.

Op deze reis is mij weer duidelijk geworden hoe belangrijk de stichting is voor de gezinnen die we bezoeken. Verder willen wij hier ook nog graag onze contactpersonen: Sophie, Ilona en het predikantenechtpaar uit Targu Mures noemen, zonder hen zouden we dit werk niet kunnen doen.

Het mooie van de stichting is, dat het geld dat door de sponsoren wordt ingebracht ook daadwerkelijk bij de mensen terecht komt. Er blijft dus geen cent aan de strijkstok hangen.

Denkt u, na het lezen van dit schrijven, ik wil ook wel een gezin ondersteunen, neem dan contact op met de stichting S.O.R. op telefoonnummer: 0546-564128 (Henk Berends).

De Stichting heeft ook een website: www.sorvriezenveen.nl
E-mail: info@hervormdvriezenveen.nl

 

Hartelijke groet,

namens de reizigers,

Henk Berends, Jan Westera, Harm Kuper