Nieuws

Samenvatting gemeenteavond over het beleidsplan van de Algemene Kerkenraad

Categories: Algemeen,Algemene Kerkenraad

Ds. Kranen verzorgt het inleidende gedeelte van de vergadering. Hij zegt dat hij vanavond vooral de verschillen ten opzichte van het vorige beleidsplan zal toelichten. We zingen Psalm 43: 3 en 4. Hierna gaat ds. Kranen voor in gebed. Hij leest vervolgens Psalm 25 : 1 – 11.

Algemeen.
Er is sprake van een ontwikkeltraject. Er heeft zich in de afgelopen jaren een aantal zaken voorgedaan:
We zijn terug gegaan van 5 naar 4 wijkgemeenten. De door de A.K. ingestelde beleidsadviescommissie en het College van Kerkrentmeesters hebben een rapport uitgebracht met een aantal aanbevelingen. Beide rapporten zijn uitvoerig besproken in de wijkkerkenraden en daarna in de A.K.. De hiervoor genoemde rapporten, adviezen en besprekingen vormen de basis voor dit nieuwe plan.

Hoofdstuk Inleiding:
Krimp. Er is sprake van krimp in aantallen leden en kerkgangers en ook in financiën. Als gevolg van deze krimp worden we gedwongen om na te denken over “wie zijn we als gemeente, wat is onze identiteit, waar staan we voor?
Rijker geworden. We hebben er een wijkgemeente bij gekregen, de wijkgemeente van Bijzondere Aard (hierna HWBA). Twee afgevaardigden van de HWBA hebben zitting in de A.K..
Armer geworden. De samenwerking met de Gereformeerde Kerk is minimaal geworden.
De structuur is gewijzigd. We zijn teruggegaan naar 4 wijkgemeenten. ’s Morgens gaat de wijkpredikant ongeveer 60% van het aantal diensten voor in de wijkkerk. In de middag en avonddiensten is er sprake van een volledig roulatiesysteem. Het doel van deze verdeling is om recht te doen aan de verschillende modaliteiten die in onze gemeente voorkomen. Het heeft ook geleid tot het vergroten van de eigen verantwoordelijkheid van de wijkgemeenten, meer ruimte voor eigen beleid en extra aandacht voor opbouw van gemeenschap.
Kern van het beleid is: eenheid in verscheidenheid. We willen de huidige structuur behouden; we willen één Hervormde Gemeente zijn en blijven. Doel is: groei in geloof, gemeenschap, betrokkenheid op het evangelie en op elkaar.

Hoofdstuk Eredienst
Voor elke wijkgemeente is er een kerk aangewezen als wijkkerk. Ook voor de HWBA moet er voldoende ruimte zijn. De wijkpredikant zal regelmatig voorgaan in de ochtenddiensten in de wijkkerk.

Het beleid is gericht op instandhouding van 4 wijkgemeenten met 4 wijkpredikanten en 4 kerkgebouwen. Het moet uiteraard financieel wel haalbaar blijven. Daarom:
– vanaf 2016 geen avonddiensten meer in de Westerkerk en de Pollenkerk.
– in plaats van de avonddiensten in de Westerkerk en de Pollenkerk komen er avonddiensten in de Grote Kerk.
– op 2e feestdagen en bijzondere dagen alleen dienst(en) in de Grote Kerk
– de middag- en avonddiensten in de Grote Kerk vallen bij toerbeurt onder verantwoordelijkheid van alle wijken.
Dus de Grote Kerk krijgt meer een centrale rol. Dit is mede ingegeven om daarmee de aandacht te vestigen op de eenheid als gemeente.
Op momenten dat er maar 1 dienst in de hele gemeente wordt gehouden, bijvoorbeeld op Nieuwjaarsdag of 2e feestdagen, zal de liturgie zodanig worden ingevuld dat ook in de te zingen liederen rekening wordt gehouden met de hele breedte van de gemeente.
Kerk en muziek. We zijn als gemeente gezegend met goede organisten, vele muzikanten, combo’s etc.. Dit vinden we waardevol. Dat willen we vasthouden.

Hoofdstuk Zending en apostolaat
Doel: we zoeken groei in geloof, in gemeenschap enz.. Zending en evangelisatie zijn verwoord als speerpunten. We moeten aanstekelijk en evangeliserend naar buiten toe treden als gemeente. De hele gemeente moet daaraan deelnemen.

Hoofdstuk Pastoraat
De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de wijkkerkenraden. Er zijn verschillende initiatieven genomen. In wijk West is het “1 op 10 pastoraat” opgezet. In wijk Zuid denkt men na over “praktijk pastoraat”. Het houdt in: er voor elkaar zijn, “noaberschap” op initiatief van de kerk. .

Hoofdstuk Diaconaat
Het Evangelie in praktijk brengen, dat heeft de diaconie voor ogen.
Diaconale bewustwording van gemeenteleden is ook een belangrijk punt.
Er zijn ook nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij, daarop wil de diaconie inspelen. Er is sprake van groei van het aantal armen. Dit blijkt ook uit de groei van het aantal aanvragen bij Stichting Manna. Door ontwikkelingen in de WMO komt de kerk ook nadrukkelijker in beeld als ondersteuner. Er wordt steeds vaker een beroep op de diaconie gedaan.

Hoofdstuk Jeugd- en jongerenwerk.
Het is inmiddels al weer deels achterhaald. Reflection is bezig met een nieuw plan. Daarin is een verandering van visie en doelstelling opgenomen. Discipelschap, leef in geloof, is veel meer het thema geworden. Het betekent een andere houding. Door een wijziging in de structuur en betere communicatie wordt geprobeerd te waarborgen dat er vanuit de A.K. meer structurele aandacht voor het jeugdwerk komt.

Hoofdstuk Vorming en toerusting.
De commissie wordt gevormd door leden uit elke wijk. Het gaat om het vormen van onze geloofsidentiteit en het toerusten van gemeenteleden met geloofsinstrumenten.

Hoofdstuk Contact met andere Kerken.
De Commissie PKN, bedoeld om de samenwerking tussen de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente te stimuleren is inmiddels opgeheven omdat er onvoldoende draagvlak voor samenwerking was bij de kerkenraden van de beide kerken.
Er is besloten om vanuit de kerkenraden geen verdere sturing te geven aan eventuele samenwerking. We blijven als broeders en zusters vanuit de verschillende kerken met elkaar verbonden, met respect voor elkaar.

Hoofdstuk Kerkrentmeesterschap.
Wij zijn als gemeenteleden, afgezet tegen landelijke cijfers, gemiddeld gezien geen goede gevers.
De begroting is op basis van levend geld en die situatie is zorgelijk. Daar moeten we ons beleid op afstemmen.
Daarom is in principe besloten het aantal kerkdiensten met ingang van 2016 te verminderen. Voor incidentele dingen, pastoraat, missionair of waar dan ook, kan extra geld worden vrijgemaakt.

Hoofdstuk Kerk en media.
We maken gebruik van kerkbode, gemeentegids, website, camera, beamers, kerk TV etc.. De groeiende techniek zorgt voor groeiende mogelijkheden maar roept ook nieuwe vragen op. Een hiervoor ingestelde commissie zal beleidsvoorstellen formuleren en voorleggen aan de A.K..

Vragen ter verduidelijking.
Er zijn meerdere vragen gesteld over zaken die nog niet helemaal duidelijk waren. Deze vragen zijn beantwoord. De vragen hadden betrekking op o.a. de bijzondere diensten, verantwoordelijkheid van de kerkenraden voor diensten, mogelijke invulling van diensten, mogelijke samenwerking met de HWBA, waardoor krimpt de kerk.
Bespreking van inhoudelijke vragen en opmerkingen.
De volgende punten zijn daarbij aan de orde gekomen:
– communicatie over deze avond en beschikbaarheid van het beleidsplan;
– oproep om investeringsmogelijkheden voor de Westerkerk te scheppen
– mogelijke integratie van de HWBA;
– wijkpredikant vaker voor laten gaan in wijkkerk;
– aanvangstijdstippen kerkdiensten;
– waarom deze keuze voor minder avonddiensten op deze manier;
– waaruit blijkt dat wij vertrouwen dat God Zijn gemeente in stand zal houden;
– waarom geen diensten zonder orgelbegeleiding maar met andere muzikale medewerking;
– andere invulling van met name de middag- en avonddiensten;
– weten we waarom mensen onze gemeente verlaten en hoe kunnen we hen vasthouden;
– waarom mogen alleen bevoegde voorgangers voorgaan;
– het missionaire in het plan wordt gemist, hoe zijn we kerk naar buiten toe;
– verzoek om royaal beleid met betrekking tot te beameren berichten;
– beter onder de aandacht brengen wat het lidmaatschap van de kerk kost;
– ons in kerkdiensten meer op jongeren richten;
– de kerkdienst moet een echt “samenzijn” worden;
– heeft elke week een avonddienst in de Grote Kerk ook invloed op de jongerendiensten;
– blijft er voldoende ruimte voor de verschillende modaliteiten;
– een pleidooi om elke zondag 2 GB-diensten te houden.

Ds. Kranen sluit de vragenronde af met de opmerking dat de inhoud van het plan geen `wet van Meden en Perzen` is maar een keuze van een richting die we zijn ingeslagen. Het vertrouwen is er wel. We gaan voor een groeiende gemeente. Deze groei hoeft niet in aantallen te zijn. Groei kan ook door aantrekkingskracht.
De gemaakte opmerkingen en de gestelde vragen zullen in de vergadering van de A.K. worden besproken.
We zingen uit het liedboek gezang 427: 1, 5 en 7. Daarna gaat ds. De Jong voor in dankgebed.

H. Harms, scriba.