Nieuws

WERKGROEP ALBANIE VRIEZENVEEN

Categorieën: Algemeen,Diaconie,Zendingswerk

Deze maand wordt de laatste vrachtwagen met hulpgoederen van 2018 geladen door de Werkgroep Albanië. Nadat Kees en Fredriek in 1992 gevraagd werden door  EO Metterdaad, om te helpen met het renoveren van een bejaardentehuis in Gjirokaster, Albanië, is er een heel verhaal uitgerold dat de naam kreeg: Werkgroep Albanië.

In de begin jaren gingen vooral medicijnen, ziekenhuisbedden en rolstoelen naar Albanië. Later werd dit uitgebreid met dekens, kleding, huisraad, schoolspullen en schoolmeubels, brandweer auto’s en spullen en een heuse 9-persoonsbus voor de gehandicapten dagopvang, die mede door werkgroep Albanië gerealiseerd werd. Plaatselijk werden voedselpakketten uitgedeeld, waar op het hoogtepunt zelfs 250 pakketten weggezet werden.

Diverse sponsor acties werden op touw gezet en kerken en scholen aangeschreven. De rommelmarkt van de Werkgroep op 30 april was een zeer bekend verschijnsel, evenals de befaamde oliebollen en appelflappen. Uren werden daaraan besteed. Het beheerste hun leven helemaal. Zij hebben daar beide zelfs een Koninklijke onderscheiding voor ontvangen en zijn tevens ere burgers van Tepelene, Albanië.

Een bijna niet te tellen hoeveelheid vrachtwagens vol goederen zijn getransporteerd door Kees en Fredriek Dasselaar samen met vele vrijwilligers die telkens klaar stonden om te helpen.

In de begin jaren werd een opslag loods van de familie Brink in de Weiteman gebruikt, later had Kees zelf een halletje voor de opslag.

De laatste jaren is meer aandacht gegeven aan bijzondere projecten. Mede door toedoen van de plaatselijke evangelist Jasper Otte had de Werkgroep de mogelijkheid om, met hem als werkvoorbereider, plaatselijke renovaties te ondernemen. Bekend is wellicht de grote loopbrug over de Vjosa. De school in Mezghoran boven in de bergen. De school in Veligot en de  waterpompen in Dukaj en Dhemblan. Allemaal te zien op de website van de werkgroep.

Nu, na ruim 26 jaar, is er nog steeds veel te doen, dus opgeven is geen optie.

Omdat Kees en Fredriek niet de jongsten meer zijn, willen ze graag stoppen met dit werk. “Het is genoeg geweest voor ons. De jongere generatie mag het nu gaan doen”.

Er is een opvolger bereid gevonden om dit mooie werk van hen voort te zetten. Als de overdracht afgewikkeld is, zal dit ook bekend gemaakt worden. Voorlopig kunt u uw giften gewoon op het bekende rekeningnummer overmaken.

Vanaf mijn kant wens ik Kees en Fredriek, Gods zegen voor de toekomst en nog vele gezonde jaren.

Een vrijwilliger