Stichting Sadiki (Kenia)

logo SADIKI (2)

Het ontstaan van Stichting Sadiki is een gevolg van de adoptieprocedure van de familie Kroezen. Voor deze procedure heeft de familie Kroezen 8 maand in Nairobi, Kenia gewoond. Tijdens deze periode hebben zij zich sterk ingezet voor een aantal doelen. Door de contacten die ze hebben opgebouwd tijdens deze 8 maand met de Keniaanse bevolking hebben ze een sterke band gekregen met Kenia. Na hun vertrek uit Kenia konden zij dit niet achter hen laten en hebben daarom een stichting opgezet om geld in te zamelen.

Sadiki betekend in het Swahili : om in te geloven

Wij geloven dat ieder mens recht heeft op een betere toekomst! Om deze toekomst te bereiken bieden we hulp aan jonge Kenianen die zelf niet uit hun problemen kunnen komen. U moet dan denken aan: jonge vrouwen, jonge moeders of jonge mannen die geen inkomen hebben om goed voor zich zelf of hun gezin te kunnen zorgen. Al hebben deze mensen geen werk, zij hebben wel een droom, en wij willen hen helpen om die droom te verwezenlijken.

We helpen deze mensen om een eigen kleine onderneming op te zetten of door hun schoolgeld te betalen.

“Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven” – Jeremia 29:11

23

Julius is onze medewerker in Kenia en we zijn erg blij dat Julius voor Sadiki wil werken. Julius is opgegroeid in en woont nog steeds in Kibera.  Julius hebben we in de 8 maanden dat Gerwin en Chantal in Kenia hebben gewoond leren kennen als een betrouwbare jonge man met zijn hart op de juiste plaats.

Julius bekijkt in Kibera welke jonge mensen we kunnen helpen, en hij geeft bijbel studies aan onze mensen geven. Het geloof van veel Afrikaanse mensen is een mengelmoes van het christendom en de verering van voorvaderen. De invloeden van medicijnmannen zijn nog steeds erg groot. Bij ziekte wordt, ook door de financieel slechte situatie en onvoldoende medische alternatieven, als eerste een beroep gedaan op de medicijnman. Dit houdt de mensen niet alleen van God en van goede medische zorg weg, maar het zorgt er ook voor dat de vele taboes, onder andere over Aids, doorleven onder de bevolking. Onderwijzing in de bijbel en verdieping in het geloof helpt daardoor niet alleen geestelijk maar ook praktisch de toekomst te verbeteren.

1379760_10151903154331358_236854790_n

DSC_1756_3489a

Het werk gebied van Stichting Sadiki is Kibera. Kibera ligt ongeveer 5 kilometer ten zuidwesten van het stadscentrum van Nairobi. In totaal beslaat de wijk een gebied van 2,5 vierkante kilometer, minder dan 1% van Nairobi ’s totale oppervlak.  Naast Kibera zijn er nog zo`n 200 sloppenwijken in Nairobi. Er wordt gezegd dat Kibera de grootste sloppenwijk van Afrika is, met de slechtste levensomstandigheden. 95 procent van de inwoners leven onder de armoedegrens. Er is geen grond meer voor nieuwe huizen: Kibera is vol. Maar het aantal inwoners groeit! Men schat het aantal inwoners tussen de 1,5 en 2 miljoen (er is nooit een volkstelling gehouden en een afdeling burgerlijke stand kennen ze hier niet )  Geschat wordt dat 33%  van de inwoners  besmet is  met het hiv virus of al aids heeft. De helft  van de inwoners is nog geen vijftien jaar oud. Gezinnen bestaan uit gemiddeld zeven personen, die in een kamer van drie bij drie meter wonen. De meeste huizen zijn gemaakt van modder en hebben een dak van golfplaten of plastic.

 

Normale voorzieningen als water uit de kraan en een toilet ontbreken. Een toilet bestaat in Kibera doorgaans niet meer dan uit een gat in de grond buiten, waarvan zo’n 50 tot 500 mensen gebruik moeten maken.  Veel inwoners doen hun behoefte daarom in  een plastic zakje en gooien deze dan op straat. De mensen noemen dit ‘ flying toilets”. Kibera wordt zwaar verontreinigd door menselijk afval, huisvuil, roet, stof, en ander afval  De stank is er verschrikkelijk. Het gebrek aan hygiëne gecombineerd met slechte voeding onder inwoners resulteert in veel ziekten.

De meeste mensen in de slums overleven door het doen van klusjes: ze verkopen wat fruit, helpen mee een vrachtwagen inladen,.. wat ze maar kunnen vinden. Geen vast inkomen dus, wat het leven zwaar, hard en de toekomst onzeker maakt. Of ze werken als  dag arbeiders in het industriegebied van de stad en verdienen zo’n 46 cent per dag.

DSC_1808_3539a

Kibera is verdeeld in een aantal  buurtschappen, waaronder Kianda, Soweto, Gatwekera, Kisumu Ndogo, Lindi, Laini Saba, Siranga/Undugu, Makina en Mashimoni. Wij werken met name in Mashimoni wat één van de slechtste en armste gedeelten van Kibera is.

Toch bruist Kibera van het leven. Op de markt, die midden op de treinrails is gebouwd en in tien seconden volledig in enkele hutjes verdwijnt als er een trein aankomt, wordt hevig onderhandeld. Overal staan groepjes mensen met elkaar  te praten, dag en nacht staan radio’s te blèren. Kleine schattige kinderen met prachtige ogen en gescheurde kleren komen naar je toe rennen en vragen” how are you?”  En dan breekt je hart. Toch is Kibera altijd interessant, mensen zijn zo creatief in het overleven van dag tot dag, dat ze niet denken aan volgende week. En misschien dat ze daarom ook soms net een beetje meer genieten van de dag dan wij.

DSC_1931_3648

Het kindsponsorings programma van Stichting Sadiki maakt het mogelijk dat kinderen in Kenia een kans krijgen op onderwijs. Met een maandelijks bedrag van € 7,50 kunt u er aan mee werken een kind een betere toekomst te geven. U betaalt dan zijn of haar schoolgeld, schoolmaterialen en een school uniform tevens krijgen de kinderen tussen de middag een warme maaltijd. Dit is vaak de enige maaltijd voor deze dag. Ook geeft Julius kinderclub aan onze sponsorkinderen zodat ze ook de liefde van Jezus leren kennen.   Julius onze medewerker in Kenia kijkt samen met de leerkrachten van de school welke kinderen de meeste hulp nodig zijn.

Ieder kind heeft één sponsor. De één-op-één-relatie is belangrijk voor het kind. Het laat hen zien dat er iemand aan de andere kant van de wereld is die om hem of haar geeft. Door te bidden, brieven schrijven en een maandelijkse bijdrage van €7,50 investeert u als sponsor in het leven van een kind in armoede.

IMG_2775
PICT2001

Stichting Sadiki wil dat er meer aandacht komt voor goede sanitaire voorzieningen in Kibera, Kenia .

Wereldwijd zijn er maar liefst 2,5 miljard mensen die geen toilet hebben, en er sterven jaarlijks 1,8 miljoen mensen aan “door uitwerpselen verspreide ziekten”! Concreet betekent dit dat zij geen toegang hebben tot schone wc´s, zeep of voorlichting over hygiëne. Vooral kinderen lopen hierdoor een groot risico. Dagelijks sterven ruim 2000 kinderen aan diarree.

Diarree wordt veroorzaakt door infecties. Deze verspreiden zich vooral via water dat besmet is met uitwerpselen. Infecties kunnen opgelopen worden door bijvoorbeeld het aanraken van uitwerpselen en het niet wassen van je handen, het drinken van besmet water of het eten van voedsel dat klaargemaakt is met vuil water. Kennis bij ouders en kinderen over hoe diarree te voorkomen is vaak zeer laag. Zo zou door simpelweg handen te wassen met zeep na het gebruik van het toilet of vóór het eten kunnen leiden tot een vermindering van het aantal diarreegevallen onder kinderen met wel 44%

Tijdens een werkbezoek aan Kibera van Stichting Sadiki  laat Julius ons een aantal toiletten zien waar we van schrikken. Het kan niet waar zijn dat mensen daar gebruik van moeten maken. De toiletten worden gedeeld met ongeveer 50 gezinnen. Deze gezinnen bestaan uit ongeveer 7 personen wat dus in houdt dat er ruim 350 mensen van bovenstaande toiletten gebruik moeten maken.

IMG_0373 (1)

Julius vertelde dat er ook een mogelijkheid is om deze kleinere toiletgebouwen op te
knappen. Dit is relatief goedkoop en we hebben besloten om voor deze optie te
kiezen. Julius kwam met een voorstel en daar zijn we mee verder gegaan. In
April kregen we onderstaande foto`s en we zijn erg blij met het resultaat. Naar
dit toilet gaan 30 gezinnen. Dit houdt in dat er ongeveer 150 mensen dagelijks
van dit toilet gebruik gaan maken. Wat een verbetering.

IMG_0504 (2)

IMG_0550

IMG_0546

 

 

Gerwin Kroezen
Chantal Kroezen-Timmer
Eddy Bergboer
Gerlinde Smit- Smoes
Inge Hoff- Prinsen

De bestuursleden verrichten hun werkzaamheden geheel belangen- en kosteloos en bekostigen iedere vorm van onkosten in belang van de stichting, uitsluitend zelf. Het bestuur van Stichting Sadiki in Nederland wordt ondersteund door vrijwilligers

Contactgegevens:
Stichting Sadiki
Beekdal 14
7672 BB Vriezenveen
Mail: info@sadiki.nl
Website: www.sadiki.nl
IBAN: NL61ABNA0591471124   te Vriezenveen