Joyce Dollen

Wij zijn Aldenito en Joyce en wij wonen en werken op het wijkcentrum Casa Luzeiro. Dit centrum ligt aan het begin van de grootste sloppenwijk van Belo Horizonte, met 46.000 inwoners. In Brazilië is het de op één na grootste sloppenwijk.

Joyce Dollen BrazilBrazil

Motivatie

Het mooiste is om een pad te gaan waarop God voorop gaat. Dat maakt dat ik boven mijn angsten uitstijg en dingen doe waarvan ik nooit vermoed had dat ik ze zou durven. En nee, het is niet alleen maar halleluja, en het loopt niet exact zoals ik het verwacht. Maar door blijven gaan is zozeer de moeite waard! In Brazilië ga ik in een sloppenwijk werken in Belo Horizonte. Het voornemen is om daar 4 jaar te blijven.

Het wijkcentrum heet Casa Luzeiro. Daar is een ruim aanbod van activiteiten voor kinderen en voor volwassenen. Hiermee wordt gewerkt aan het voorkomen dat de kinderen echte straatkinderen worden. In deze sloppenwijk worden de kinderen blootgesteld aan gevaar, criminaliteit en drugsactiviteiten. In veel gezinnen spelen grote problemen zoals misbruik, verwaarlozing en werkloosheid. Persoonlijk ga ik ‘s morgens en ‘s middags een groep kinderen begeleiden en lesgeven.

Daarnaast worden de gezinnen van de kinderen bezocht. Het bijzondere is dat ik die kinderen en gezinnen veel te bieden heb, maar tegelijk van hen kan leren: levensvreugde, delen, gemeenschappelijkheid en flexibiliteit. Daar word ik uiteindelijk een rijker mens van! Weest hartelijk welkom om dit persoonlijk te ervaren en kom op bezoek.

Brazilië

De Brazilianen zijn echte levensgenieters en lijken ‘elke dag te plukken’ omdat in hun land geen zekerheden bestaan. Een groot percentage van de bevolking trekt weg van het platteland naar de sloppenwijken in de grote steden. De strijd om te overleven en de droom van een beter leven, eindigen vaak in vele frustraties vanwege de werkloosheid.

Brazil

Het resultaat is alcoholisme, drugsgebruik, geweld, misdaad, uiteenvallen van gezinnen en kinderen die uiteindelijk op straat belanden. Op een unieke manier heeft God me in 2004 naar dit land geleid en ik heb gemerkt dat ik er een speciale band mee heb. De zegeningen en vaardigheden die ik heb gekregen in Nederland kan ik in Brazilië inzetten, want ze zijn daar zeer nodig.

Activiteiten

We dienen de wijk op verschillende manieren:
• Jongens van 9 tot 16 jaar krijgen voetbaltraining en daarnaast krijgen ze lessen uit de bijbel en bijles voor
school.
• Er is een groep van lichamelijke oefening voor vrouwen. Als ons zwembad functioneert krijgen ze wateraerobics. Op basis van de bijbel krijgen ze les over de waarde van
de vrouw, zodat ze een beter zelfbeeld krijgen. Deze vrouwen krijgen ook de mogelijkheid van alfabetisering en bijscholing.
• We bezoeken de mensen in hun huizen in de sloppenwijk en getuigen van Jezus’ liefde voor hen. Waar mogelijk en nodig helpen we mensen met kleding en voedselpakketten.
• De mensen van de wijk maken gebruik van de voorzieningen van Casa Luzeiro. Zo gebruiken ze het kleine sportveld om een feest te houden en het grote sportveld voor een potje voetbal.

Op deze manier werken we preventief zodat kinderen en gezinnen niet op straat gaan leven. In de sloppenwijk worden mensen en kinderen blootgesteld aan de gevaren van drugshandel, drankmisbruik, prostitutie, criminaliteit en geweld. In veel gezinnen spelen grote problemen zoals misbruik, verwaarlozing en werkloosheid.

Casa Luzeiro

Casa Luzeiro werkt samen met kerken van Belo Horizonte, om zo christenen te betrekken in het zegenen van deze achterstandswijk door het organiseren van kinderprogramma’s.

Casa Luzeiro zoekt samenwerking met de kerken van de sloppenwijk om zo te evangeliseren onder de bevolking en een blijvende positieve verandering tot stand te brengen.

Casa Luzeiro werkt samen met een basisschool die gebruikt maakt van de kwaliteiten van onze kinderwerkers en onze faciliteiten gebruikt zoals het sportveld en het speeltuintje.

Op dit project werkt Aldenito aan de onderhoud van de huizen en van het terrein. Hij coördineert de activiteiten met de school die wekelijks bij Casa Luzeiro komt en hij start survivalactiviteiten als een instrument voor christenen om te leren de ander te dienen en meer te leren over het karakter van God in allerlei omstandigheden.

Joyce evangeliseert onder gezinnen in de wijk en versterkt hen zo in relaties, werk en het oplossen van problemen. In de nabije toekomst wil ze hier de lokale kerken in betrekken.

Daarnaast heeft Joyce op Casa Luzeiro een plek in het leiderschapsteam.

YWAM Internationaal

“Jeugd met een Opdracht“ is een internationale beweging van christenen om Jezus te dienen in de hele wereld. Hun doelstelling is “God kennen en Hem bekend maken”. Opgericht in 1960 door Loren Cunningham is de eerste focus op de jeugd als zendelingen maar inmiddels zijn mensen van alle leeftijden in de organisatie betrokken.

“Jeugd met een Opdracht” is werkzaam in 149 landen en heeft meer dan 15000 stafleden. De organisatie is met name actief op het gebied van evangelisatie, training en het dienen van mensen.

Brazilië feiten

Een aantal statistische gegevens betreffende Brazilië:

  • 174.000.000 inwoners (inwoners van Spamje, Italië en Duitsland bij elkaar!)
  • 82% woont in steden, 18% op het platteland of in de jungle
  • 36% van de bevolking is jonger dan 40 jaar
  • 74% behoort tot de RK kerk 15% behoort tot een protestantse kerk 13% is analfabeet

Kaart Brazilië

 

Joyce en Aldenito ontvangen geen salaris, ze zijn volledig afhankelijk van giften.

Mogen we uw steun hierbij vragen?

Uw giften kunt u overmaken op bankrekening 98.33.64.281 ter name van Stichting Moreira Dollen te Vriezenveen.

De stichting is in het bezit van een ANBI goedkeuring. Uw giften zijn dus volledig fiscaal aftrekbaar.

Op dit moment lukt het Joyce en Aldenito om de maandelijkse vaste lasten te betalen. Met de komst van de kleine Judá stijgen de kosten in levensonderhoud zo’n €100,- per maand.

€100,- = 100 %

Hoeveel procent neemt u voor uw rekening? 5% (€5,-) of 10% (€10,-) of …. Neem contact met ons op: financieel@moreira-dollen.nl

Auto – Veilig van A naar B!

Wel eens in Brazilië geweest? In het bergachtige Belo Horizonte? En was je toen blij dat je ín een auto zat? Taxi’s hebben, over het algemeen, 3 pogingen nodig hebben om de berg op te komen. Er zijn dus niet zulke mooie wegen als hier. Daarbij de gevaarlijke situaties in het openbaar vervoer gerekend… wat heb je dan nodig als gezin met 2 kleine kinderen? Juist! Een degelijke auto! De kever is helaas overleden! Een nieuwe gezinsauto (is) is DRINGEND nodig!

Uw gift kunt u overmaken op bankrekening 98.33.64.281 ter name van Stichting Moreira Dollen te Vriezenveen onder vermelding van ‘gezinsauto’. De stichting is in het bezit van een ANBI goedkeuring. Uw gift is dus volledig fiscaal aftrekbaar.

Zwembad

Op het terrein van Casa Luziero staat een overdekt sportveld, een open sportveld, een speeltuintje, een groot groen gebied en een zwembad.

Helaas is het zwembad gesloten vanwege lekkage en werkzaamheden. Om het hele zwembad te repareren hebben we een bedrag van 41.000 Reaal nodig (€16.000,-).

Bidt u mee dat God nogmaals een wonder mag doen en dat ondernemingen, kerken en personen gebruikt mogen worden als een kanaal van zegen voor ons project. Dat het geld als water mag binnenstromen om ons zwembad te vullen.

Uw gift kunt u overmaken op onze bankrekening ter name van Stichting Moreira Dollen te Vriezenveen onder vermelding van ‘zwembad’. De stichting is in het bezit van een ANBI goedkeuring. Uw gift is dus volledig fiscaal aftrekbaar.

Joyce in Brazil Joyce in Brazil Joyce in Brazil Joyce in Brazil
Joyce in Brazil Joyce in Brazil  Joyce in BrazilJoyce in Brazil