Nieuws

Beëindiging Stichting Ondersteuningsproject Roemenië

Categories: Algemeen,Zendingswerk

De Stichting Ondersteuningsproject Roemenië, destijds opgericht door Henk Berends, is opgeheven. Met pijn in ons hart hebben we deze beslissing moeten nemen.

Het principe van de stichting was dat mensen in Vriezenveen en omgeving als sponsor werden gekoppeld aan (zeer) arme gezinnen in Roemenië, bij voorkeur met kinderen. Om de continuïteit te waarborgen zo mogelijk voor een periode van tien jaar. Dit heeft heel goed gefunctioneerd, alle gezinnen ontvingen jaarlijks het zelfde bedrag aan geld en een boodschappenpakket, en tot en met 2017 ook tweedehands kleding en schoenen. Henk bezocht alle gezinnen jaarlijks, sommige zelfs twee keer per jaar. Na zijn overlijden in 2018 hebben wij het project voortgezet. We zijn in 2019 naar Roemenië gereisd en hebben alle gezinnen daar bezocht, vergezeld door een contactpersoon. Maar toen werd het 2020 en zag de wereld er opeens heel anders uit door Corona. We konden lange tijd niet naar Roemenië reizen en de gezinnen uit onze doelgroep hebben geen bankrekening, waardoor we het geld ook niet konden overmaken. Omdat de situatie in de gezinnen vaak verandert moeten de gezinnen regelmatig worden bezocht. Dat is niet eenvoudig, want ze wonen ver uit elkaar en we zijn afhankelijk van contactpersonen.

We hebben geprobeerd het bestuur uit te breiden, bij voorkeur met jongere mensen, om ons in eerste instantie te ondersteunen en het werk op termijn over te nemen. Dat is helaas niet gelukt.

Na veel wikken en wegen hebben we dan ook besloten om te stoppen.

De donaties door de gezinnen hier zijn een tijd geleden al stopgezet, maar er was nog een mooi bedrag in kas. Dat hebben we verdeeld over organisaties in Vriezenveen en omgeving die projecten in Roemenië ondersteunen, en een pas opgerichte Foundation in Roemenië die helpt bij de re-integratie van kinderen die vanwege armoede niet naar school gaan.

We willen iedereen die ons gesteund heeft, zowel de vaste sponsors als de mensen die af en toe een gift hebben overgemaakt, heel hartelijk  bedanken. Hierdoor konden veel gezinnen jarenlang voedsel of kleding voor de kinderen kopen en/of het schoolgeld betalen. En niet te vergeten: er was aandacht voor hun situatie, ze werden gezien.

We kunnen dan ook in dankbaarheid terugkijken op dit project.

Gerda Berends, Betsie Jansen en Inge Nijendijk